2011-07-13 11:02:37• hírek • MTI/Új Magyar Szó

Több száz kultúrház újulhat meg

Több száz kultúrház állaga romlik Romániában országszerte, miközben a kulturális tárca pályázatokat is kiír a felújításokra. Az idén 413 épület újulhat meg.

A lap bemutatja a Marosvásárhelytől 5 kilométerre található Jedd falu példáját, ahová több százan költöztek ki az elmúlt évtizedekben a közeli nagyvárosból, a helyi művelődési otthon mégsem működik.
Az Új Magyar Szó által megszólaltatott Kakassy Sándor Maros megyei tanácsos elmondta, hogy a régi kultúrotthonok elvesztették eredeti funkciójukat. "A megyei tanács minden tavasszal kiír kulturális pályázatot és rengeteg a jelentkező, de a minőség igencsak kifogásolható. A Nemzeti Színháztól néhány kilométerre lévő falvakba már nem jut el a színház, nincsenek kiszállások. Könyvtárak vannak, könyvtárosokat fizetünk, de olvasásnépszerűsítés nincs" - hangsúlyozta a tanácsos.

Hargita megyében jobb a helyzet. A székelyföldi megyében évek óta működik a Színházat a vidéknek program és a helyi színházak közül több intézmény is rendszeresen "tájol", vagyis játszik falvakban, városokban, a megyei önkormányzat segítségével - ott, ahol van erre alkalmas játszóhely, karban tartott kultúrotthon.

A kulturális minisztériumnak több olyan kezdeményezése volt, amely a falusi kulturális központok rehabilitációját célozta meg - írja a lap. Négy éve, 2007-ben 400 millió eurót pályáztattak meg a vidéki kulturális hálózat újraélesztésére. A pályázati kiírásra négyszáz pályázat érkezett, többnyire Románia északi és észak-keleti régióiból.

A kulturális minisztérium illetékesei elmondták, hogy a művelődési házak rehabilitációjához a fejlesztési minisztériummal közösen indított program révén az idén is jelentős támogatáshoz lehetett jutni. A sikeresen pályázók listáját június 30-án hozták nyilvánosságra: 413 épület felújításra van most pénz. Maros, Hargita, Szilágy és Kovászna megyékből majdnem száz kérést bíráltak el pozitívan.
"Azok számára, akik igényelték, a kulturális tárca szakmai segítséget is nyújtott a pályázáshoz, jó eséllyel biztosítható fedezet az ilyen jellegű beruházásokhoz" - tájékoztatta a lapot Debreczeni Hajnal, Kelemen Hunor művelődési miniszter sajtószóvivője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: